kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Pieczone ziemniaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 2

Nie wyobrażam sobie spotkania przy ognisku bez pieczenia ziemniaczków!

Pieczone ziemniaczki

Składniki:

Pieczone ziemniaczki

 

Sposób przygotowania:

Pieczone ziemniaczki
W miejscu gdzie zamierzamy rozpalić ognisko wykopujemy mały dołeczek o głębokości około 15 cm.Wsypujemy do niego troszeczkę piasku-tak by spłycić go do 10 cm.Na tym piasku układamy całe ziemniaczki w łupinkach.Zasypujemy piaskiem dołeczek i na nim układamy stos na ognisko.Palimy ognisko.Nie ruszamy przez cały wieczór.Często ziemniaczki są dopiero na następny dzień gotowe-zależy od wielkości ziemniaczków,od wielkości ogniska i długości jego palenia.Ale naprawdę warto.Minimum po 4-5 godzinkach przebywania w żarze ziemniaczki są gotowe.Wtedy wystarczy je wykopać ,obrać ze skórki i można jeść.Polecam! Smacznego!!!

Tagi:

ziemniaki