Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pieczone ziemniaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pokrojone w ćwiartki obrane ziemniaki obtoczone w mieszance różnych przypraw i upieczone w torebce do pieczenia.

Pieczone ziemniaczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone ziemniaczki

 

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 2 szczypty cząbru
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1/2 łyżki bazylii
  • szczypta rozmarynu
  • szczypta mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czosnkowego
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka po staropolsku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Pieczone ziemniaczki
Ziemniaki obrać, umyć, przekroić wzdłuż na cztery części. Wszystkie przyprawy i zioła dokładnie wymieszać. Ziemniaki skropić olejem, posypać mieszanką przypraw i wymieszać. Ziemniaki w przyprawach przełożyć do torebki do pieczenia. Torebkę z ziemniakami zamknąć, ułożyć na blasze. Ziemniaki piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut. Po tym czasie ziemniaki wysypać na blaszkę. Piec dalej w tej samej temperaturze kolejne 25 minut (aż ziemniaki się lekko zrumienią).
Pieczone ziemniaczki
Obrane umyte i pokrojone na cztery części ziemniaki.
Pieczone ziemniaczki
Wszystkie przyprawy i zioła przesypane do miseczki i wymieszane.
Pieczone ziemniaczki
Ziemniaki obtoczone olejem i przyprawami przełożone do torebki do pieczenia.
Pieczone ziemniaczki
Zamknięta torebka z ziemniakami w przyprawach ułożona na blasze.