Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pieczone ziemniaczki z dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Obrane i pokrojone ziemniaczki pieczone w rękawie z dodatkiem marchewki, pora, cebuli, czosnku, ziół i przypraw.

Pieczone ziemniaczki z dodatkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone ziemniaczki z dodatkami

 

Sposób przygotowania:

Pieczone ziemniaczki z dodatkami
Ziemniaki obrać, umyć, przekroić wzdłuż na 4 części. Cebulę obrać, pokroić w grube piórka. Marchewki obrać, przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie na krótsze kawałki. Por oczyścić, pokroić w plastry. Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa dodać do ziemniaków. Dodać też do nich posiekaną bazylię, olej i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Warzywa przełożyć do torebki do pieczenia. Torebkę zamknąć i ułożyć w naczyniu do zapiekania lub na blasze. Piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę i 15 minut. Podawać na obiad w towarzystwie np. pieczonego mięska lub rybki.
Pieczone ziemniaczki z dodatkami
Obrane umyte i przekrojone wzdłuż na cztery części ziemniaki.
Pieczone ziemniaczki z dodatkami
Reszta przygotowanych warzyw dodana do ziemniaków.
Pieczone ziemniaczki z dodatkami
Posiekana bazylia olej i przyprawy dodane do warzyw.
Pieczone ziemniaczki z dodatkami
Warzywa z przyprawami przełożone do torebki do pieczenia i ułożone na blasze.