Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Pieczone ziemniaki i dip majonezowo-keczupowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

wspaniałe jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs lub ryb

Pieczone ziemniaki i dip majonezowo-keczupowy

Składniki:

Pieczone ziemniaki i dip majonezowo-keczupowy

 

 

  • na dip:
  • pół szklanki keczupu (u mnie swojej roboty)
  • pół szklanki majonezu (jak wyżej)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • świeża natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Pieczone ziemniaki i dip majonezowo-keczupowy
Ziemniaki należy ostrugać, pokroić na mniejsze części i wrzucać na osolony wrzątek. Gdy będą półmiękkie odcedzić i odparować. Wsypać przyprawy: zioła, sól, papryki i nieco gałki. Założyc pokrywkę i potrząsnąć garnkiem, w celu wymieszania ziemniaków z przyprawami. Wyłożyć na blaszkę, skropić obficie oliwą i włożyc do piekarnika na około 40 minut w 200*C Majonez wymieszać z keczupem, wyciśnietym czosnkiem, pieprzem, solą i posiekaną natką. Podawać do ziemniaków.