Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Pieczone ziemniaki prawie bez tłuszczu.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Fajne zastępstwo dla tłustych frytek.

Pieczone ziemniaki prawie bez tłuszczu. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczone ziemniaki prawie bez tłuszczu.

 

  • 2 kg ziemniaków
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka roztartego majeranku
  • 1 łyżka sosu sojowego (ciemny)
  • 1 łyżka octu balsamicznego (niekoniecznie)
  • 1 łyżka czerwonej przyprawy do mięsa
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Pieczone ziemniaki prawie bez tłuszczu.
Ziemniaki obieramy kroimy na równe cząstki. Płuczemy i odcedzamy alby obeschły z nadmiaru wody. Wszystkie składniki na marynatę wkładamy do jednego naczynia, czosnek przegniatamy przez praskę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 min aby suche składniki dokładnie namokły. Na dużej blaszce rozkładamy pojedynczo ziemniaki i smarujemy marynatą. Najlepiej robi się to pędzelkiem. Wszystkie ziemniaki dokładnie smarujemy. Wkładamy do piekarnika nastawiamy na 200 stopni i pieczemy 30 min z termoobiegiem. Po tym czasie podkręcamy na 250 i jeszcze 10 min. Wychodzą pyszne chrupiące, pachnąceziemniaczki.
Pieczone ziemniaki prawie bez tłuszczu.
Przyprawa jest na tyle pikantna i aromatyczne, że ziemniaki nie wymagają dodatkowego solenia.