Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Pieczone ziemniaki z grilla.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ziemniaki pachnące dymem, taka namiastka wspomnień z dzieciństwa.

Pieczone ziemniaki z grilla. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczone ziemniaki z grilla.

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżki wody
  • łyżeczka czerwonego delikatu
  • 1/3 łyżeczki papryki chilli

 

Sposób przygotowania:

Pieczone ziemniaki z grilla.
Ziemniaki jeśli mamy ładne i kształtne dokładnie myjemy wycinamy oczka i pieczemy w mundurkach. Jeśli są gorszej jakości należy obrać. Obrane płuczemy i wycieramy ręcznikiem papierowym. W małym naczyniu robimy marynatę z podanych składników i każdego ziemniaka smarujemy nią. Układamy na ruszcie i przykrywamy, to skróci czas ich pieczenia. Kilka razy obracamy i za każdym razem smarujemy dokładnie marynatą. Gotowe najlepiej smakują z maślanką.
Pieczone ziemniaki z grilla.
Ziemniaki układamy na ruszcie i smarujemy marynatą.
Pieczone ziemniaki z grilla.
Składniki na marynatę mieszamy razem i za pomocą pędzelka nanosimy na ziemniaki.

Tagi:

ziemniaki