Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Pieczone ziemniaki z pesto

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 35
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak niewiele składników nam potrzeba do przygotowania pieczonych ziemniaków z dodatkiem pesto oraz aromatycznego boczku, który sprawia, że ziemniaki są pyszne. Idealny dodatek do dania mięsnego, również można upiec na grillu.

Pieczone ziemniaki z pesto

Składniki:

Pieczone ziemniaki z pesto

 

Sposób przygotowania:

Pieczone ziemniaki z pesto

I

Pieczone ziemniaki z Pesto
Przygotowanie ziemaników, obieramy, myjemy, kroimy, dodajemy sól oraz pesto i dokładnie mieszamy.

1. Ziemniaki obieram, kroję wzdłuż na cztery część tzw. ćwiartki. Myję, osuszam i przekładam do miski.
2. Do ziemniaków dodaję Pesto oraz solę. Dokładnie mieszam.

II

Pieczone ziemniaki z Pesto
Każdą część ziemniaka owijamy paskami boczku i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy.

3. Każdą część ziemniaka owijam paseczkiem boczku.
4. Następnie układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.

III

5. Tak przygotowane ziemniaki są idealne, jako dodatek do mięsa.
6. Smacznego.