Sposób przygotowania:
Pieczone ziemniaki z pomarańczami
Kartofle po obraniu opłukać i pokroić na cztery części, a jak są mniejsze na dwie. Pomarańcze i szalotki obrać, opłukać, owoce podzielić na ćwiartki, a te pokroić na pół w poprzek. Piekarnik nagrzać do 190 st. C, wlać na blachę olej i obtoczyć w nim ziemniaki,posypując pieprzem kajeńskim. Obracając je wkoło łopatkami kuchennymi, obłożyć szalotkami, posypać ziołami prowansalskimi. Wstawić blachę do piekarnika na 30 min. Na 10 min. przed wyjęciem blachy z ziemniakami, wysunąć ją na chwilę i dodać kawałki pomarańcz, rozkładając je łopatką. Wsunąć ponownie blachę i jeszcze trochę podpiec całość. Wyjąć, oprószyć danie solą. Podawać do steków, np. z polędwicy wołowej.