suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Pieczone ziemniaki z warzywami.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Polecam jedno z moich ulubionych dań - ziemniaki pieczone z warzywami i kiełbasą, najlepiej smakują z zsiadłym mlekiem.

Pieczone ziemniaki z warzywami. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczone ziemniaki z warzywami.

 

  • ok 80 dag ziemniaków;
  • 1 duża cebula;
  • ok 15 dag kiełbasy cienkiej;
  • ok 5 dag boczku;
  • 1 średniej wielkości burak;
  • 1 średniej wielkości marchewka;
  • ok 6 liści kapusty białej;
  • koperek do posypania;
  • ok 1 łyżka oleju
  • liść laurowy, ziele ang, pieprz czarny ziarnisty, sól, pieprz, jarzynka

Sposób przygotowania:

Pieczone ziemniaki z warzywami.
Ziemniaki po obraniu i umyciu kroimy w talarki o średniej grubości, marchewkę na cienkie plasterki, podobnie buraka, cebulę w półksiężyce. Kiełbasę i boczek na plasterki. Całość przekładamy do miski, doprawiamy przyprawami i 1 łyżką oleju i dokładnie mieszamy. Dno garnka wykładamy liśćmi kapusty, na to ziemniaki z warzywami i na wierzch ponownie liście kapusty, delikatnie solimy z wierzchu. Przykrywamy pokrywką i pieczemy na wolnym ogniu przez ok godzinę. Po upieczeniu posypujemy koperkiem. Najlepiej smakuje z kwaśnym mlekiem
Pieczone ziemniaki z warzywami.
Wszystkie składniki doprawiamy solą, pieprzem, jarzynką i dokładnie mieszamy.
Pieczone ziemniaki z warzywami.
Całość przekładamy do garnka i przykrywamy zwierzchu liści kapusty.