Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Duszona pekinka z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Poszatkowana kapusta pekińska duszona z podsmażoną cebulką i tartym jabłkiem to doskonały dodatek do obiadu.

Duszona pekinka z jabłkiem

Składniki:

Duszona pekinka z jabłkiem

 

  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 czubate łyżki masła roślinnego
  • 1 małe jabłko
  • 40 dkg kapusty pekińskiej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • szczypta mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do bigosu
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

Duszona pekinka z jabłkiem

Etap 1

Duszona pekinka z jabłkiem
Pokrojona cebula i posiekany czosnek zeszklone na maśle roślinnym.

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, zeszklić na maśle roślinnym.

Etap 2

Duszona pekinka z jabłkiem
Obrane i starte jabłko dodane do cebuli z czosnkiem.

Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli z czosnkiem, chwilę podsmażać.

Etap 3

Duszona pekinka z jabłkiem
Poszatkowana kapusta dodana razem z przyprawami do cebuli z jabłkiem.

Kapustę poszatkować, wrzucić do garnka, dodać kminek, przyprawę do bigosu, trochę soli i pieprzu. Wlać odrobiną wody (ok. 1/4-1/3 szklanki, tyle, żeby kapusta się nie przypaliła). Dusić bez przykrycia, aż kapusta zmięknie. Na koniec kapustę doprawić sokiem z cytryny i przyprawą uniwersalną. Podawać jako dodatek do obiadu.