Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Pieczone ziemniaki z wędzonym boczkiem i czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pieczone ziemniaczki w takiej postaci smakują rewelacyjnie i urozmaicą nie jeden obiad. Szczerze polecam.

Pieczone ziemniaki z wędzonym boczkiem i czosnkiem

Składniki:

Pieczone ziemniaki z wędzonym boczkiem i czosnkiem

 

Sposób przygotowania:

Pieczone ziemniaki z wędzonym boczkiem i czosnkiem

Przygotowanie ziemniaków:

Pieczone ziemniaki z wędzonym boczkiem i czosnkiem
Potrawę można robić z ziemniaków mlodych jak i starych.

Ziemniaki oskrobać, umyć i dokładnie osuszyć. (Jeśli nie są młode - obrać.) Każdego ziemniaka ponacinać co kilka milimetrów. Uważać, aby nie poprzecinać do końca. Między szczeliny powtykać kawałki boczku i czosnku. Nie każda szczelina powinna być wypełniona. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą i posypać przyprawami.

Pieczenie:

Pieczone ziemniaki z wędzonym boczkiem i czosnkiem
Do pieczenia najlepsze są ziemniaki o średniej wielkości.

Ziemniaki piec przykryte w 180 stopniach przez około 40-60 minut.
Czas ten zależy od rodzaju i wielkości ziemniaków.
Aby ziemniaki były zarumienione - ok 10-15 minut przed końcem pieczenia należy je odkryć.