Sposób przygotowania:
Pieczonki Eli z kociołka
Karkówkę umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry.Plastry rozbić lekko tłuczkiem do mięsa i pokroić na mniejsze lawałki.Wymieszać razem olej,sos sojowy,przyprawę grillową,paprykę,ocet winny i sos chilli.Powstałą marynata zalać mięso,wymieszać żeby całe było obtoczone i wstawić do lodówki,najlepiej na całą noc.Rozpalić ognisko.Potrzeba dość dużo drewna,żeby było dużo żaru.Boczek wędzony pokroić na plastry i później na mniejsze kawałki.Z kapusty zdjąć 6-7 wierzchnich liści,umyć i odłożyć.Z pozostałej główki połowę poszatkować.Marchewki i ziemniaki obrać i umyć.Cebule obrać.Marchewki,ziemniaki,cebulę-kazde osobno-pokroić w plasterki.Ziemniaki i marchewki zalać wodą.Na dno żeliwnego kociołka położyć skórę z boczku i wyłożyć go odłożonymi liśćmi kapusty.Układać warstwami ziemniaki,kapustę,oprószyć solą,pieprzem i czosnkiem granulowanym,karkówkę,cebulę,marchewkę,boczek i powtarzać aż skoczą się składniki.Górę przykryć liściem kapusty,położyć pokrywę i zakręcić.Kociołek postawić nad żarem i piec około 1.5 godziny.Otwożyć kociołek (uważać żeby się nie poparzyć parą) i nakładać porcje na talerze.Amacznego!