Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Pieczony chlebek ziołowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taki Chlebek ze świeżymi ziołami to świetny dodatek do różnych dań i sałatek. Idealny na różne uroczystość, zamiast zwykłego chleba, jak również na drugie śniadanie. Doskonały i prosty przepis, spróbuj sama.

Pieczony chlebek ziołowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczony chlebek ziołowy

Składniki na ciasto:

Składniki na masę ziołową:

Sposób przygotowania:

Pieczony chlebek ziołowy

I

Pieczony chlebek ziołowy
Przygotowanie masła ziołowego do posmarowania ciasta na chleb.

1. Wszystkie składniki na masę ziołową, przekładamy do blendera i blendujemy 3 minuty. Masę przekładamy do naczynia i odstawiamy na bok.

II

Pieczony chlebek ziołowy
Wszystkie składniki na ciasto łaczymy ze sobą i rozwałkowujemy prostokąt.

2. Mąkę wsypujemy do miski. Wlewamy wodę rozrobioną z drożdżami, wsypujemy cukier, sól, wlewamy olej i wyrabiamy ciasto.
3. Ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy prostokąt 30cm na 40 cm.

III

Pieczony chlebek ziołowy
smarowanie ciasta masłem ziołowym.

4. Ciasto smarujemy masą ziołową i kroimy w podłużne pasy 5 cm.

IV

Pieczony chlebek ziołowy
Zwijanie ciasta w harmonijkę.

5. Następnie zwijamy w harmonikę i układamy w tortownicy wysmarowanej masłem. Odstawiamy na dziesięć minut.
6. Po tym czasie pieczemy 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 ° C.

V

Pieczony chlebek ziołowy

7. Chlebek gotowy.
8. Smacznego.