SUPERPRZEPIS

Chleb pszenno żytni

  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Chleb pszenno żytni Więcej zdjęć (15)

Pyszny, puszysty i bardzo delikatny chleb z mąki pszennej i żytniej. Idealny na śniadanie lub kolację. Doskonały na drugie śniadanie do szkoły lub pracy.

Składniki:

Chleb pszenno żytni

 

 

  • keksówka o wymiarach 27/12

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno żytni
Do letniego mleka dajemy drożdże, cukier oraz mąkę. Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy do ruszenia.

Mąkę pszenną, mąkę żytnią przesiewamy do wysokiej miski. Dodajemy letnie mleko i wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz sól. Zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto, które wkładamy do miski, którą szczelnie zakrywamy folią spożywczą lub woreczkiem i odstawiamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat lub stolnicę i rękami ( lub wałkiem) delikatnie je rozciągamy na kształt prostokąta o grubości około 1 cm. Tak przygotowane odstawiamy na około 10-15 minut, by ciasto ponownie podrosło.

Następnie ciasto rolujemy, a jego końce podwijamy pod spód. Tak przygotowany chleb przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Formę szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia chleba.

Wyrośnięty chleb smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem i posypujemy pestkami z dyni, które wcześniej można pociąć na mniejsze ale nie za małe kawałki.

Tak przygotowany chleb pieczemy w temp. 200 st przez około 45 minut.
Chleb pszenno żytni
Do miski przesiewamy mąkę pszenną i żytnią
Chleb pszenno żytni
Do miski z mąkami wlewamy letnie - nie gorące mleko
Chleb pszenno żytni
Do miski dajemy wyrośnięty zaczyn oraz sól
Chleb pszenno żytni
Zarabiamy jednolite i bardzo elastyczne ciasto
Chleb pszenno żytni
Ciasto przekładamy do miski
Chleb pszenno żytni
Miskę szczelnie zakrywamy folią spożywczą lub woreczkiem
Chleb pszenno żytni
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia
Chleb pszenno żytni
Ciasto rozciągamy na kształt prostokąta można zrobić to za pomocą wałka
Chleb pszenno żytni
Zwinięte w rulon ciasto wkładamy do formy i ponownie szczelnie przykrywamy
Chleb pszenno żytni
Zostawiamy do wyrośnięcia
Chleb pszenno żytni
Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem
Chleb pszenno żytni
Posypujemy pestkami z dyni
Chleb pszenno żytni
Tak przygotowany chleb pieczemy w temp. 200 st przez około 45 minut.
Chleb pszenno żytni
Chleb idealny na śniadanie i kolację