Sposób przygotowania:
Chleb pszenno żytni
Do letniego mleka dajemy drożdże, cukier oraz mąkę. Wszystko dobrze mieszamy i odstawiamy do ruszenia.
Mąkę pszenną, mąkę żytnią przesiewamy do wysokiej miski. Dodajemy letnie mleko i wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz sól. Zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto, które wkładamy do miski, którą szczelnie zakrywamy folią spożywczą lub woreczkiem i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat lub stolnicę i rękami ( lub wałkiem) delikatnie je rozciągamy na kształt prostokąta o grubości około 1 cm. Tak przygotowane odstawiamy na około 10-15 minut, by ciasto ponownie podrosło.
Następnie ciasto rolujemy, a jego końce podwijamy pod spód. Tak przygotowany chleb przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Formę szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia chleba.
Wyrośnięty chleb smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem i posypujemy pestkami z dyni, które wcześniej można pociąć na mniejsze ale nie za małe kawałki.
Tak przygotowany chleb pieczemy w temp. 200 st przez około 45 minut.
Mąkę pszenną, mąkę żytnią przesiewamy do wysokiej miski. Dodajemy letnie mleko i wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz sól. Zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto, które wkładamy do miski, którą szczelnie zakrywamy folią spożywczą lub woreczkiem i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat lub stolnicę i rękami ( lub wałkiem) delikatnie je rozciągamy na kształt prostokąta o grubości około 1 cm. Tak przygotowane odstawiamy na około 10-15 minut, by ciasto ponownie podrosło.
Następnie ciasto rolujemy, a jego końce podwijamy pod spód. Tak przygotowany chleb przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Formę szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia chleba.
Wyrośnięty chleb smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem i posypujemy pestkami z dyni, które wcześniej można pociąć na mniejsze ale nie za małe kawałki.
Tak przygotowany chleb pieczemy w temp. 200 st przez około 45 minut.