100deliciousdays.pl

100deliciousdays.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 20]

Pieczony czosnek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Doskonały jako smarowidło do świeżej bagietki, ale też świetny jako dodatek do aksamitnego ziemniaczanego puree.

Pieczony czosnek

Składniki:

Pieczony czosnek

 

Sposób przygotowania:

Pieczony czosnek

ETAP 1:

Główki czosnku obcinamy z jednej strony, żeby odsłoniły miąższ ząbków.

Polewamy oliwą i posypujemy solą.

Wkładamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i pieczemy przez ok 20-30 min.

Wyciągamy, studzimy a następnie wyciskamy upieczony miąższ z każdego ząbka.

Dusimy widelcem. Przechowujemy w lodówce nawet do 2 tygodni.