iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Migdałowe pesto z czosnku niedźwiedziego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Kiedy przychodzi wiosna i pojawia się świeża zielenina, warto robić pesto. Dla mnie najlepsze jest z czosnku niedźwiedziego, tym razem na mielonych migdałach. Pasuje na kanapki, do przystawek i do makronu.

Migdałowe pesto z czosnku niedźwiedziego

Składniki:

Migdałowe pesto z czosnku niedźwiedziego

 

Sposób przygotowania:

Migdałowe pesto z czosnku niedźwiedziego
Liście czosnku niedźwiedziego myjemy osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy.

Migdały blendujemy na malutkie okruszki. Dodajemy czosnek i wlewamy 1/2 szklanki olejku. Miksujemy chwilę i dodajemy osuszone liście czosnku.

Jeszcze raz miksujemy. Solimy do smaku. Jeżeli jest bardzo gęste dolewamy jeszcze oleju. P

rzekładamy do wyparzonych słoików. Na wierzch nalewamy odrobinę oleju.

Zakręcamy i przechowujemy w lodówce.