Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Pieczony filet z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne danie obiadowe, pokochasz te pieczone piersi kurczaka z żurawiną. Zdrowe i smaczne danie obiadowe. Fantastyczna, soczysta pierś z kurczaka, którą przygotujesz nawet gdy nie masz zbyt dużo czasu.

Pieczony filet z żurawiną

Składniki:

Pieczony filet z żurawiną

 

  • 5 pojedynczych filetów z kurczaka
  • 190 g żurawiny w słoiku do mięsa
  • 10 dag żółtego sera
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • Sól

Sposób przygotowania:

Pieczony filet z żurawiną

I

Pieczony filet z żurawiną
Przygotowanie mięsa, w mięsie robimy otwór i doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz sola.

1. Mięso myję, osuszam, usuwam odstające części, robię podłużny otwór. Mięso doprawiam solą oraz przyprawą do kurczaka.

II

Pieczony filet z żurawiną
Nadziewanie mięsa serem oraz zurawiną i pieczenie w rozgrzanym piekarniku.

2. Ser kroję w słupki, w otworze mięsa umieszczam po słupku sera żółtego oraz po 2 łyżeczki żurawiny. Mięso przyciskam żeby zamknął się otwór i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mięso piekę 30 minut w 180°C.

III

3. Po upieczeniu mięso smaruję pozostałą żurawiną i kroję na mniejsze kawałki.
4. Danie gotowe.
5. Smacznego.