Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 314]

Zapiekanka z łososiem i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapiekanka z łososiem i szpinakiem to jeden z najsmaczniejszych i najłatwiejszych przepisów - delikatne filety z łososia są zapiekane i pokrywane prostym, intensywnym sosem serowym.

Zapiekanka z łososiem i szpinakiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zapiekanka z łososiem i szpinakiem

 

 

  • Szpinak:
  • 450 g. szpinaku (mrożony)
  • tłuszcz do smażenia (1 łyżka masła)
  • 1 cebula (pokroić w kostkę)
  • 2 ząbki czosnku (pokroić w kostkę)
  • 100 ml wody
  • przyprawy: sól / pieprz

 

  • Sos serowy:
  • tłuszcz do smażenia (2 łyżki masła)
  • 1 cebula (pokroić w kostkę)
  • 250 ml mleka ( - 5 łyżek)
  • 250 g. creme fraiche
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 100 g. tartego sera
  • gałka muszkatołowa (świeżo starta)
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mleka
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z łososiem i szpinakiem
► Ziemniaki umyć i ugotowć w mundurkach ( ja obrałem ) w osolonej wodzie przez około 15 minut. Po ugotowaniu ziemniaki przelać zimną wodą, obrać i ostudzić. Po ostudzeniu ziemniaki pokroić w plasterki. Łososia umyć, pokroić na większe kawałki, skropić sokiem z cytryny i odstawić na chwilę.

► Szpinak: na patelni na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę i czosnek. Następnie dodać nierozmrożony szpinak, wlać wodę i przykryć. Podgrzewać przez około 15 minut na średnim ogniu, aż szpinak się rozmrożi (ewentualnie wodę odcedzić) i doprawić solą i pieprzem.

► Sos serowy: w garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę, posypać mąką i razem krótko podsmażyć. Teraz wlać mleko z wyjątkiem 5 łyżek, creme fraiche i gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. Następnie w sosie roztopić ser i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. W zachowanych 5 łyżkach mleka roztrzepać jajka i wmieszać do sosu (już nie gotując).

► W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami ziemniaki, szpinak i łososia. Całość polać sosem serowym i posypać tartym serem. Zapiekankę z łososiem wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 30 - 40 minut w 200C / Termoobieg /.
Zapiekanka z łososiem i szpinakiem
Zapiekankę z łososiem wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 30 - 40 minut w 200C / Termoobieg /.
Zapiekanka z łososiem i szpinakiem
Teraz zapiekankę polać sosem serowym i posypać tartym serem.
Zapiekanka z łososiem i szpinakiem
Następnie wierzch zapiekanki obłożyć, przyprawionymi i skropionymi sokiem z cytryny kawałkami łososia.
Zapiekanka z łososiem i szpinakiem
W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami, ziemniaki i szpinak.
Zapiekanka z łososiem i szpinakiem
Ziemniaki ugotowć w mundurkach ( ja obrałem ) - po ugotowaniu przelać zimną wodą, obrać i ostudzić - łososia umyć, pokroić i skropić sokiem z cytryny.