Sposób przygotowania:
Zapiekanka z łososiem i szpinakiem
► Ziemniaki umyć i ugotowć w mundurkach ( ja obrałem ) w osolonej wodzie przez około 15 minut. Po ugotowaniu ziemniaki przelać zimną wodą, obrać i ostudzić. Po ostudzeniu ziemniaki pokroić w plasterki. Łososia umyć, pokroić na większe kawałki, skropić sokiem z cytryny i odstawić na chwilę.
► Szpinak: na patelni na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę i czosnek. Następnie dodać nierozmrożony szpinak, wlać wodę i przykryć. Podgrzewać przez około 15 minut na średnim ogniu, aż szpinak się rozmrożi (ewentualnie wodę odcedzić) i doprawić solą i pieprzem.
► Sos serowy: w garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę, posypać mąką i razem krótko podsmażyć. Teraz wlać mleko z wyjątkiem 5 łyżek, creme fraiche i gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. Następnie w sosie roztopić ser i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. W zachowanych 5 łyżkach mleka roztrzepać jajka i wmieszać do sosu (już nie gotując).
► W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami ziemniaki, szpinak i łososia. Całość polać sosem serowym i posypać tartym serem. Zapiekankę z łososiem wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 30 - 40 minut w 200C / Termoobieg /.
► Szpinak: na patelni na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę i czosnek. Następnie dodać nierozmrożony szpinak, wlać wodę i przykryć. Podgrzewać przez około 15 minut na średnim ogniu, aż szpinak się rozmrożi (ewentualnie wodę odcedzić) i doprawić solą i pieprzem.
► Sos serowy: w garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę, posypać mąką i razem krótko podsmażyć. Teraz wlać mleko z wyjątkiem 5 łyżek, creme fraiche i gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. Następnie w sosie roztopić ser i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. W zachowanych 5 łyżkach mleka roztrzepać jajka i wmieszać do sosu (już nie gotując).
► W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami ziemniaki, szpinak i łososia. Całość polać sosem serowym i posypać tartym serem. Zapiekankę z łososiem wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 30 - 40 minut w 200C / Termoobieg /.