Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pieczony halibut w sosie słodko-kwaśnym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Halibut to jedna ze smaczniejszych i zdrowszych ryb. Ja przygotowałam go w wersji pieczonej, z sosem słodko-kwaśnym. Tak pyszne i zdrowe danie zdecydowanie poprawia humor!

Pieczony halibut w sosie słodko-kwaśnym

Składniki:

Pieczony halibut w sosie słodko-kwaśnym

 

Na sos:

  • 1 mała marchewka
  • 1/2 żółtej lub czerwonej papryki
  • 1/5 szklanki wody
  • czubata łyżka ketchupu pikantnego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oleju + odrobina oleju do smażenia warzyw
  • odrobina soku z cytryny
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Pieczony halibut w sosie słodko-kwaśnym

ETAP 1:

Pieczony halibut w sosie słodko-kwaśnym
Halibuta oprószamy solą i owijamy folią. Pieczemy.

Rybę dzielimy na porcje, przyprawiamy z obu stron solą, owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 20 minut.

ETAP 2:

Pieczony halibut w sosie słodko-kwaśnym
Marchewkę i paprykę myjemy i kroimy w kostkę

W międzyczasie przygotowujemy sos.
Marchewkę i paprykę myjemy i kroimy w kostkę.

ETAP 3:

Pieczony halibut w sosie słodko-kwaśnym
Warzywa smażymy do miękkości na łyżce oleju

Warzywa smażymy do miękkości na oleju.

ETAP 4:

Pieczony halibut w sosie słodko-kwaśnym
W kubeczku łączymy ze sobą składniki sosu

Łączymy ze sobą składniki sosu: wodę, sos sojowy , olej, ketchup, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i szczyptę soli.

ETAP 5:

Pieczony halibut w sosie słodko-kwaśnym
Sos wlewamy do warzyw

Sos wlewamy do garnka z warzywami. Podgrzewamy, aż sos się zredukuje i zagęści.

ETAP 6:

Upieczonego halibuta polewamy sosem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.