Sposób przygotowania:
Łosoś Eli pieczony w cieście francuskimprzygotowanie szpinaku
Szpinak wcześniej rozmrozić. Na patelni roztopić masło, dodać szpinak, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i gałką muszkatołową do smaku. Szpinak smażyć aż odparuje cały płyn i ostudzić.
przygotowanie łososia
Łososia opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i odkroić skórę. Pokroić łososia tak żeby kształtem przypominał rybę i oprószyć solą i pieprzem.
przygotowanie łososia cd
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć jedno opakowanie ciasta francuskiego. Na środek ciasta wyłożyć ostudzony szpinak tak żeby miał kształt ryby.
przygotowanie łososia cd
Na szpinaku położyć kawałki łososia w kształcie ryby i przykryć drugim płatem ciasta. Z ciasta wykroić kształt ryby i docisnąć brzegi. Ogon i płetwy lekko ponacinać nożykiem. Na głowie przykleić oko z ciasta. Na ciele ryby uformować łyżeczką łuski.
przygotowanie łososia cd
Jajko wybić do garnuszka, rozbełtać i posmarować ciasto.
przygotowanie łososia cd
Włożyć ciasto z łososiem do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i piec 30 minut. Smacznego!