eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Łosoś Eli pieczony w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam filety łososia na szpinaku. Upiekłam je w cieście francuskim. Wyszła pyszna i szybka w przygotowaniu przekąska.

Łosoś Eli pieczony w cieście francuskim

Składniki:

Łosoś Eli pieczony w cieście francuskim

ryba

szpinak

ciasto francuskie

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania:

Łosoś Eli pieczony w cieście francuskim

przygotowanie szpinaku

Łosoś Eli pieczony w cieście francuskim
Szpinak z przyprawami usmażyć na roztopionym maśle.

Szpinak wcześniej rozmrozić. Na patelni roztopić masło, dodać szpinak, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i gałką muszkatołową do smaku. Szpinak smażyć aż odparuje cały płyn i ostudzić.

przygotowanie łososia

Łosoś Eli pieczony w cieście francuskim
Opłukanego i osuszonego łososia oprószyć solą i pieprzem.

Łososia opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i odkroić skórę. Pokroić łososia tak żeby kształtem przypominał rybę i oprószyć solą i pieprzem.

przygotowanie łososia cd

Łosoś Eli pieczony w cieście francuskim
Na cieście francuskim rozłożyć ostudzony szpinak.

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć jedno opakowanie ciasta francuskiego. Na środek ciasta wyłożyć ostudzony szpinak tak żeby miał kształt ryby.

przygotowanie łososia cd

Łosoś Eli pieczony w cieście francuskim
Zciasta z łososiem i szpinakiem wyciąć kształt ryby.

Na szpinaku położyć kawałki łososia w kształcie ryby i przykryć drugim płatem ciasta. Z ciasta wykroić kształt ryby i docisnąć brzegi. Ogon i płetwy lekko ponacinać nożykiem. Na głowie przykleić oko z ciasta. Na ciele ryby uformować łyżeczką łuski.

przygotowanie łososia cd

Łosoś Eli pieczony w cieście francuskim

Jajko wybić do garnuszka, rozbełtać i posmarować ciasto.

przygotowanie łososia cd

Łosoś Eli pieczony w cieście francuskim

Włożyć ciasto z łososiem do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i piec 30 minut. Smacznego!