ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Potrawka z kury rosołowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealne danie na wykorzystanie mięsa kurczaka czy kury rosołowej z rosołu, potrawka smakuje doskonale na obiad i na kolację.

Potrawka z kury rosołowej Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Potrawka z kury rosołowej

 

  • kura rosołowa 1/2 sztuki ok. 1 kg,
  • olej rzepakowy 6 łyżek,
  • cebula 2 sztuki,
  • cukinia 1 sztuka,
  • papryka czerwona 1 sztuka,
  • ząbki czosnku 3 sztuki,
  • rosół 1 szklanka,
  • sok pomidorowy 1/2 litra,
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
  • papryka ostra 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Potrawka z kury rosołowej
Mięso ugotowane z kury rosołowej obrać z kości, skóry,chrząstek, pokroić.

Na oleju podsmażyć mięso obrane, dodać pokrojoną cebulę, wymieszać, podsmażać z 5 minut.

Dodać pokrojoną cukinię, paprykę, ząbki czosnku, pieprz ziołowy, paprykę ostrą, podsmażać wymieszane z 3 minuty.

Wlać rosół, sok pomidorowy i zagotować, gotować z 5 minut, podawać z ryżem, ziemniakami.
Potrawka z kury rosołowej
Dodatki warzywne dodajemy jakie lubimy.
Potrawka z kury rosołowej
Najlepiej pasuje do potrawki sok pomidorowy.