kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Pieczony indyk teriyaki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo aromatyczna pieczona pierś z kurczaka doskonale łączy w sobie smaki sosu teriyaki, miodu, octu winnego i rozmarynu. Wspaniale sprawdzi się na rodzinnych obiadach lub świątecznym stole.

Pieczony indyk teriyaki

Składniki:

Pieczony indyk teriyaki

podstawowe

  • duża pierś z indyka (około 800 g)
  • 150 ml sosu teriyaki
  • 2-3 łyżki miodu naturalnego
  • 2-3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub gałązka świeżego

Sposób przygotowania:

Pieczony indyk teriyaki
Pierś z indyka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Wszystkie składniki marynaty: sos teriyaki, miód, olej, ocet i rozmaryn dokładnie mieszamy. Mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i macerujemy w marynacie przez kilka godzin a najlepiej przez noc.

Pieczemy w 200 stopniach C przez około 50-60 minut. Co 15 minut polewamy mięso marynatą.

Po wyciagnięciu z piekarnika mięso pozostawiamy żeby odpoczęło przez około 5-10 minut, a następnie  kroimy.