haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Frittata z szynka, cukinią i serem feta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Frittata jest popularna we Włoszech Hiszpanii. Danie bazuje na masie jajecznej z różnymi dodatkami. Jest bardzo smaczne i delikatne, dlatego prawdopodobnie znajdzie wielu zwolenników również i w Polskiej kuchni.

Frittata z szynka, cukinią i serem  feta Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Frittata z szynka, cukinią i serem feta

 

  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 100 g szynki (plastry)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 100 g sera Feta
  • sól, pieprz
  • olej do wysmarowania naczynia i do smażenia cukinii
  • 1 łyżeczka puree czosnkowego lub ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Sposób przygotowania:

Frittata z szynka, cukinią i serem feta
1. Szynkę kroimy w dużą kostkę, a szczypiorek siekamy.

2. Jajka roztrzepujemy w misce z mlekiem, doprawiamy sola i pieprzem i czosnkiem, mieszamy z szynka i szczypiorkiem. Paprykę żółta i czerwona kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do jaj.

3. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Cukinię kroimy w plastry i obsmażamy z obu stron na patelni razem z cebulą.

4. Masę jajeczną przelewamy do żaroodpornego naczynia, na wierzch układamy cukinię z cebula, umyte pomidorki i pokrojoną w kostkę fetę ( będą się topić - nie szkodzi!)

5. Naczynie umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni i pieczemy około 15 minut aż jajka się zetną.
Frittata z szynka, cukinią i serem  feta
Wszystkie skladniki kroimy w kostkę, pomidorki myjemy.
Frittata z szynka, cukinią i serem  feta
Jajka roztrzepujemy z mlekiem i dodajemy szynkę i warzywa.
Frittata z szynka, cukinią i serem  feta
Ser feta kroimy w kostkę i jeśli pomidorki są duże przekrawamy je na pół
Frittata z szynka, cukinią i serem  feta
Plastry cukinii obsmażamy z obu stron razem z cebulką.
Frittata z szynka, cukinią i serem  feta
Składniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
Frittata z szynka, cukinią i serem  feta
Zapiekamy w piekarniku około 15 minut.

Tagi:

danie jajka