Sposób przygotowania:
Puree ziemniaczane Eli ze śledziem w śmietanieprzygotowanie śledzi
Śledzie zalać zimną wodą i moczyć 2 godziny. Wyjąć śledzie z wody, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w dwu centymetrowe paski. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Cebulę sparzyć wrzątkiem i odsączyć.
Jabłko opłukać, obrać ze skórki i usunąć gniazdo nasienne. Jabłko pokroić w dużą kostkę. Do miski włożyć śledzie, cebulę, jabłko, liście laurowe, ziele angielskie, śmietanę i majonez. Całość doprawić pieprzem i wymieszać. Włożyć śledzie do lodówki na noc.
przygotowanie składników pure
Szczypiorek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić.
przygotowanie składników pure cd
Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować na parze.
przygotowanie składników pure cd
Mleko wlać do garnka i podgrzać.
przygotowanie składników pure cd
Przygotować 50 g masła.
przygotowanie pure
Ugotowane gorące ziemniaki włożyć do garnka, dodać masło, gorące mleko, szczypiorek, sól i pieprz. Całość ubić tłuczkiem do ziemniaków. Przygotowane pure od razu podawać ze śledziem w śmietanie.
Smacznego!