Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane Eli z szynkąprzygotowanie szynki
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie szynki cd
Szynkę bez skórki pokroić w drobną kostkę.
przygotowanie szynki cd
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Na oleju usmażyć szynkę, cebulę i ostudzić.
przygotowanie placków
Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Utarte ziemniaki odcisnąć z nadmiaru wody. Odciśniętą wodę zachować żeby odstała się skrobia. Do utartych ziemniaków dodać szynkę z cebulką, jajka, mąkę, odstaną skrobię, sól i pieprz.
przygotowanie placków cd
Wszystkie składniki placków dokładnie wymieszać.
przygotowanie placków cd
Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki z obu stron na złoty kolor.
Ja podałam placki z surówką z kapusty pekińskiej. Smacznego!