eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1771]

Placki ziemniaczane Eli z szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam wzbogacone placki ziemniaczane. Do ciasta na placki dodałam przesmażoną z cebulką szynkę.

Placki ziemniaczane Eli z szynką

Składniki:

Placki ziemniaczane Eli z szynką

ciasto na placki

dodatki

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane Eli z szynką

przygotowanie szynki

Placki ziemniaczane Eli z szynką
Obrane z łupinek cebule pokroić w kostkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie szynki cd

Placki ziemniaczane Eli z szynką
Pokroić w drobną kostkę szynkę bez skórki.

Szynkę bez skórki pokroić w drobną kostkę.

przygotowanie szynki cd

Placki ziemniaczane Eli z szynką
Szynkę i cebulę usmażyć na rozgrzanym oleju.

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Na oleju usmażyć szynkę, cebulę i ostudzić.

przygotowanie placków

Placki ziemniaczane Eli z szynką
Do utartych ziemniaków dodać pozostałe składniki.

Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Utarte ziemniaki odcisnąć z nadmiaru wody. Odciśniętą wodę zachować żeby odstała się skrobia. Do utartych ziemniaków dodać szynkę z cebulką, jajka, mąkę, odstaną skrobię, sól i pieprz.

przygotowanie placków cd

Placki ziemniaczane Eli z szynką

Wszystkie składniki placków dokładnie wymieszać.

przygotowanie placków cd

Placki ziemniaczane Eli z szynką

Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki z obu stron na złoty kolor.

Ja podałam placki z surówką z kapusty pekińskiej. Smacznego!