Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Jaglanka z prażonymi jabłkami i masłem orzechowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ta jaglanka jest pyszna, smakuje wręcz obłędnie. Jest to taki budyń jaglany. Pysznie smakuje z jabłkiem prażonym. Czuć cynamon i orzeszki. Smakuje na ciepło jak i na zimno.

Jaglanka z prażonymi jabłkami i masłem orzechowym

Składniki:

Jaglanka z prażonymi jabłkami i masłem orzechowym

Jaglanka:

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka napoju migdałowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka miodu prawdziwego
  • 2 kopiaste łyżki masła orzechowego

Jabłka:

  • 2 duże jabłka
  • mała łyżeczka masła 82 %
  • cukier trzcinowy do smaku
  • cynamon mielony według uznania

Sposób przygotowania:

Jaglanka z prażonymi jabłkami i masłem orzechowym
1. Wodę i napój migdałowy wlewamy do garnka, wsypujemy kaszę jaglaną. Następnie gotujemy do miękkości na małym ogniu. Jeśli będzie potrzeba dolewamy napoju lub wody. Ugotowana kasza powinna być taka płynna, czyli nie należy odgotować całego płynu.

2. Następnie do gorącej dodajemy miód i masło orzechowe i miksujemy blenderem na gładki mus. Przelewamy od razu do pucharków, miseczek czy szklanek.

3. Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Odparowujemy cały płyn. Dodajemy masło, cukier według uznania i cynamon. Dusimy jeszcze chwilę cały czas mieszając.

4. Jabłka wykładamy na jaglankę. Podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Z tej receptury wyjdzie nam 2 duże lub 4 małe porcje.

Blendujemy w miarę płynną kaszę, powinno być w niej trochę płynu.

Podajemy od razu gorące lub na zimno. Smakuje i takie i takie.