Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Książka Kucharska: Dania z kalafiora - 30 propozycji

Kalafior zapiekany z mięsem i sosem serowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kalafior pieczony w całości, nadziewany mięsem mielonym. Cały pieczony w serowym sosie beszamelowym. Ciekawe i syte danie, w sam raz na niedzielny obiad.

Kalafior zapiekany z mięsem i sosem serowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kalafior zapiekany z mięsem i sosem serowym

 

SOS SEROWY:

Sposób przygotowania:

Kalafior zapiekany z mięsem i sosem serowym

ETAP 1:

Kalafior zapiekany z mięsem i sosem serowym
Kalafiora przełożyć do miski i wyciąć głąb.

Kalafior oczyścić i cały włożyć do osolonego wrzątku. Gotować przez 10 min. Odsączyć z wody, przełożyć do okrągłej miski i wyciąć głąb.

ETAP 2:

Kalafior zapiekany z mięsem i sosem serowym
Mięso wymieszać ze wszystkimi przyprawami.

Mięso mielone wymieszać z pokrojoną w kostkę cebulą, posiekaną natką pietruszki, rozgniecionym czosnkiem, jajkiem, koncentratem, bułką tartą i przyprawami.

Wyrobione mięso wyłożyć do kalafiora wypełniając wolne przestrzenie między różyczkami.

Miska zachowa półkulisty kształt, więc można mocniej dociskać. Faszerowany kalafior przełożyć do naczynia do pieczenia, odwracając miskę do góry dnem.

ETAP 3:

Przygotować sos. Na patelni rozpuścić masło i wsypać mąkę. Mieszając chwilę smażyć nie dopuszczając, aby mąka się zrumieniła. Wlewać powoli mleko, mieszając intensywnie trzepaczką. Zagotować, przyprawić pieprzem i gałką. Dodać starty ser, a kiedy się rozpuści zdjąć z ognia. 

Sos wylać na kalafior i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C. Piec przez 1,5 godziny. Gdyby z wierzchu za bardzo się przypiekał, to można go przykryć folią aluminiową. Podawać np. z pieczonymi ziemniakami. Smacznego :)