motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Pieczony karczek.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mięsko jest soczyste i chrupiące można podawać na gorąco z ziemniakami, albo na zimno z ostrym sosem.

Pieczony karczek.

Składniki:

Pieczony karczek.

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczony karczek.
Mięso umyć i osuszyć. Oprószyć solą, przełożyć do brytfanki i naszpikować goździkami. Dodać smalec i piec w temp. 180 stopni ok. 1 godz.i 20 minut. aż mięso będzie rumiane. W czasie pieczenia podlewać wodą a później powstałym sosem. 15min. przed końcem pieczenia mięso posypać startą skórką z połówki cytryny. Upieczone mięso pokroić na plastry, podawać ozdobione plasterkami cytryny i posypane natką pietruszki.