dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Pieczony karp z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 150
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie naprawdę godne polecenia. Karp pieczony z grzybami leśnymi, podlany białym, wytrawnym winem nabiera cudownego aromatu.

Pieczony karp z grzybami

Składniki:

Pieczony karp z grzybami

 

Sposób przygotowania:

Pieczony karp z grzybami

Krok 1:

Pieczony karp z grzybami
Oczyszczoną rybę przyprawiamy i skrapiamy sokiem z cytryny.

Karpia płuczemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego.

Nacieramy solą, pieprzem i dokładnie skrapiamy sokiem z cytryny.

Krok 2:

Pieczony karp z grzybami
Cebulkę szklimy a następnie smażymy z grzybami.

Grzyby namaczamy z zimnej wodzie. Odcedzamy. Cebulę siekamy i szklimy na niewielkiej ilości tłuszczu. Do cebuli dodajemy grzyby i całość chwilę smażmy.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 3:

Pieczony karp z grzybami
Karpia nakrywamy cebulką i grzybami i pieczemy do miękkości.

Rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego natłuczoną niewielką ilością oliwy. Rybę pieczemy ok 15 minut w 200 stopniach.

Następnie rybę przykrywamy duszonymi grzybami i cebulą i zalewamy winą. Pieczemy kolejne 15 - 20 minut.


Smacznego!