Sposób przygotowania:
Wigilijny karp w galarecie
Oskrobanego, wypatroszonego karpia pokroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w 2,5 cm kawałki. Przygotować wywar z włoszczyzny, przypraw, kostki warzywnej, głowy karpia, ogona i płetw. Następnie umyte kawałki dodać do wywaru, tak aby były zanurzone w całości. Gotować je 20 minut na bardzo wolnym ogniu, aby ryba się nie rozgotowała.
Ugotowane kawałki wyciągnąć ostrożnie łyżką cedzakową i ułożyć na kwadratowym półmisku. Dekoracje można zrobić z plasterków limonki, plasterków marchewki, pociętych listków pora i natką pietruszki. Wywar odcedzić przez gęste sitko, dodać do jeszcze gorącego wywaru 4 łyżeczki żelatyny, dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki aż żelatyna się rozpuści i zalać wywarem rybę. Gdy płyn przestygnie wstawić do lodówki do stężenia.
Polecamy: karp pieczony z szarym sosem >>>
lalunia
SzybkiBill50
cherry
skuter5
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki