p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Książka Kucharska: Świąteczny karp króluje na stołach

Wigilijny karp w galarecie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Karp w galarecie na Wigilię - przepis na tradycyjne danie.

Wigilijny karp w galarecie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wigilijny karp w galarecie

 

Sposób przygotowania:

Wigilijny karp w galarecie


Oskrobanego, wypatroszonego karpia pokroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w 2,5 cm kawałki. Przygotować wywar z włoszczyzny, przypraw, kostki warzywnej, głowy karpia, ogona i płetw. Następnie umyte kawałki dodać do wywaru, tak aby były zanurzone w całości. Gotować je 20 minut na bardzo wolnym ogniu, aby ryba się nie rozgotowała.



Ugotowane kawałki wyciągnąć ostrożnie łyżką cedzakową i ułożyć na kwadratowym półmisku. Dekoracje można zrobić z plasterków limonki, plasterków marchewki, pociętych listków pora i natką pietruszki. Wywar odcedzić przez gęste sitko, dodać do jeszcze gorącego wywaru 4 łyżeczki żelatyny, dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki aż żelatyna się rozpuści i zalać wywarem rybę. Gdy płyn przestygnie wstawić do lodówki do stężenia.





Polecamy: karp pieczony z szarym sosem >>>


Wigilijny karp w galarecie
Przygotować wywar z włoszczyzny, przypraw, kostki warzywnej, głowy karpia, ogona i płetw
Wigilijny karp w galarecie
Karpia oskrobać i wypatroszyć, nastepnie dokładnie umyć
Wigilijny karp w galarecie
karpia przekroić wzdłuż następnie pokroić w 2,5 cm kawałki