mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Karp w sosie koperkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Uwielbiam karpia tez jada go cały rok, a ze świeżutki dostałam wyłowiony tym bardziej smakuje :-)

Karp w sosie koperkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Karp w sosie koperkowym

 

  • 3 kawałki karpia
  • 1 cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 4 łyżki mąki
  • Olej do smażenia
  • 2 buraki pieczone
  • 5 ziemniaków
  • Sos:
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • Woda
  • 1/3 pęczka koperku
  • Sól
  • 1 łyżka oleju

 

Sposób przygotowania:

Karp w sosie koperkowym
Karpia marynuję w cebulce, dodaję majeranek, sól, pieprz. Odstawiam na noc do lodówki. Każdy kawałek obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju. Do rondelka dodaję łyżkę oliwy i mąkę, chwilę przesmażam, i na końcu wlewam wodę. Ilość zależy do gęstości sosu. Trzeba dobrze mieszać żeby nie powstały grudki. Na końcu dodaję pokrojony świeży koperek. Rybę podaję z sosem, pieczonym burakiem i ziemniakami, które wcześniej gotuję.
Karp w sosie koperkowym
Karp w marynacie majeranek cebula sól pieprz
Karp w sosie koperkowym
Karp usmażony wcześniej obtoczony w mące