Sposób przygotowania:
Pieczony kurczak miodowo-musztardowy
Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić solą i pieprzem (również w środku), zużywając w sumie ok. 2 łyżeczki soli morskiej i 1/2 łyżeczki pieprzu. Do środka włożyć cytrynę i cebulę, sznurkiem związać nogi.
Kurczaka wysmarować mieszanką musztardy ziarnistej i miodowej, miodu i oliwy. Piec w temperaturze 210 stopni C przez w sumie 2h. Co ół godziny przewracać kurczaka na druga stronę, aby był równo wypieczony.
Na 15 minut przed końcem pieczenia wymieszać składniki glazury i posmarować kurczaka.
Po upieczeniu zostawić na 10 minut poza piekarnikiem. Dopiero po tym czasie można go pokroić.
Kurczaka wysmarować mieszanką musztardy ziarnistej i miodowej, miodu i oliwy. Piec w temperaturze 210 stopni C przez w sumie 2h. Co ół godziny przewracać kurczaka na druga stronę, aby był równo wypieczony.
Na 15 minut przed końcem pieczenia wymieszać składniki glazury i posmarować kurczaka.
Po upieczeniu zostawić na 10 minut poza piekarnikiem. Dopiero po tym czasie można go pokroić.
SylaUla