kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Pieczony kurczak w winie i rozmarynie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kurczak to jedno z takich dań, którego nie da się nie lubić. Pieczony z chrupiącą skórką , aromatem czosnku i rozmarynu i wyczuwalnym posmakiem wina będzie pyszna propozycja obiadową. Świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami i dipem jogurtowym

Pieczony kurczak w winie i rozmarynie

Składniki:

Pieczony kurczak w winie i rozmarynie

 

Sposób przygotowania:

Pieczony kurczak w winie i rozmarynie
Miękkie masło ucieramy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, świeżo mielonym pieprzem i rozmarynem. Nacieramy dokładnie całego kurczaka, również wewnątrz jak i pod skórką przy piersiach. Pozostawiamy na kilka godzin w lodówce. Kurczaka nabijamy na butelkę którą stawiamy w naczyniu żaroodpornym. Kurczaka polewamy niewielka ilością oliwy z oliwek tak aby masło się nie przypaliło. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 1,5 godziny. Po około 15-20 minutach od włożenia kurczaka do piekarnika podlewamy kieliszkiem wina. Ponawiamy podlewanie płynami ściekającymi do naczynia żaroodpornego co kilkanaście minut. Serwujemy z pieczonymi ziemniaczkami i surówką.