Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pieczony kurczak z czosnkiem i melisą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pieczony kurczak z dodatkiem posiekanego czosnku, posiekanej świeżej melisy, natarty przyprawami.

Pieczony kurczak z czosnkiem i melisą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczony kurczak z czosnkiem i melisą

 

  • 1 świeży kurczak (ok. 2,2 kg)
  • 1 garść świeżej melisy
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżki przyprawy do mięs
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 3 łyżki oleju
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Pieczony kurczak z czosnkiem i melisą
Listki melisy grubo posiekać. Czosnek obrać i również posiekać. Wymieszać go z melisą. Kurczaka umyć i lekko osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę na piersiach kurczaka lekko podważyć i umieścić pod niż połowę czosnku z melisą. To samo zrobić na grzbiecie kurczaka. Podważyć lekko skórę od strony szyi i włożyć pod nią resztę czosnku z melisą, rozetrzeć. Kurczaka przykryć folią spożywczą i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Do oleju wsypać pieprz cytrynowy i przyprawę do mięs, dokładnie wymieszać. Kurczaka umieścić w naczyniu do zapiekania. Natrzeć go z obu stron przygotowaną mieszanką i posypać solą. Kurczaka ułożyć w naczyniu na grzbiecie. Piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie kurczaka odwrócić grzbietem do góry i piec jeszcze 1 godzinę. W ten sposób soki będą spływać do piersi z kurczaka i nie będą one suche. Upieczonego kurczaka podzielić na porcje.
Pieczony kurczak z czosnkiem i melisą
Grubo posiekane listki świeżej melisy.
Pieczony kurczak z czosnkiem i melisą
Melisa wymieszana z posiekanym czosnkiem umieszczona pod skórą kurczaka.
Pieczony kurczak z czosnkiem i melisą
Olej wymieszany z przyprawą do mięs i pieprzem cytrynowym.
Pieczony kurczak z czosnkiem i melisą
Natarty przyprawami i posypany solą kurczak ułożony w naczyniu do zapiekania.