Sposób przygotowania:
Pieczony kurczak z czosnkiem i melisą
Listki melisy grubo posiekać. Czosnek obrać i również posiekać. Wymieszać go z melisą. Kurczaka umyć i lekko osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę na piersiach kurczaka lekko podważyć i umieścić pod niż połowę czosnku z melisą. To samo zrobić na grzbiecie kurczaka. Podważyć lekko skórę od strony szyi i włożyć pod nią resztę czosnku z melisą, rozetrzeć. Kurczaka przykryć folią spożywczą i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Do oleju wsypać pieprz cytrynowy i przyprawę do mięs, dokładnie wymieszać. Kurczaka umieścić w naczyniu do zapiekania. Natrzeć go z obu stron przygotowaną mieszanką i posypać solą. Kurczaka ułożyć w naczyniu na grzbiecie. Piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie kurczaka odwrócić grzbietem do góry i piec jeszcze 1 godzinę. W ten sposób soki będą spływać do piersi z kurczaka i nie będą one suche. Upieczonego kurczaka podzielić na porcje.