Sposób przygotowania:
Pieczony kurczak z masłem ziołowymMarynowanie mięsa
Składniki masła wymieszać ze sobą do powstanie jednolitej masy. Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami, doprawić w środku solą i pieprzem, włożyć jedną pokrojoną na grube kawałki cebulę. Całego kurczaka wysmarować przygotowanym masłem, ułożyć w formie na pokrojonej cebuli i kawałkach marchwi. Foremkę szczelnie owinąć w folię, aby kurczak się "przeparował" i był soczysty. W ten sposób piec go ok. 1 godzinę w 190st. C. Następnie zdjąć folię, przewrócić kurczaka i włączyć opcję grill, aby się ładnie zezłocił, po ok. 15 minutach odwrócić ponownie, aby od strony piersi nabrał rumianego koloru. Przed krojeniem odczekać kilkanaście minut, aby mięso "odpoczęło."