SUPERPRZEPIS

Pieczony kurczak z bobem i serem korycińskim

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Pieczony kurczak z bobem i serem korycińskim Więcej zdjęć (3)

Kieszonki z kurczaka wypełnione ziarnami bobu i serem korycińskim, który nie dość, że świetnie się topi, to również nadaje ciekawego smaku.

Składniki:

Pieczony kurczak z bobem i serem korycińskim

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 szklanka bobu
  • ok 100 g sera korycińskiego naturalnego
  • sól
  • pieprz czarny
  • 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego
  • 1 cebula biała
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżego tymianku

Sposób przygotowania:

Pieczony kurczak z bobem i serem korycińskim

ETAP 1:

Pieczony kurczak z bobem i serem korycińskim
Przyprawione filety z kurczaka naciąć i wypełnić serem.

Filety z kurczaka naciąć w połowie nie przecinając do końca, tak aby powstały głębokie kieszonki. Natrzeć solą i pieprzem czarnym. Odstawić.

Bób ugotować w wodzie z dodatkiem soli i szczypty cukru. Jeżeli bób jest młody wystarczy 10 min. Po odcedzeniu wody przepłukać zimną wodą i przestudzony obrać z łupinek. Kieszonki z kurczaka napełnić ziarnami bobu i plastrami sera.

ETAP 2:

Pieczony kurczak z bobem i serem korycińskim
Napełnione mięso spiąć wykałaczkami i przełożyć do naczynia.

Spiąć wykałaczkami i przełożyć mięso do małego naczynia wysmarowanego olejem rzepakowym.

ETAP 3:

Pieczony kurczak z bobem i serem korycińskim
Przygotować gęsty sos pomidorowy doprawiając na końcu świeżym tymiankiem.

Na patelni usmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Wlać przecier pomidorowy, doprawiając solą i pieprzem. Dusić do uzyskania gęstego sosu, a pod koniec duszenia dodać świeży tymianek.

Sosem polać po mięsie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C. Piec przez 40 min, co jakiś czas polewać sosem po kurczaku. Po upieczeniu odstawić na około 5 min, zanim mięso pokroimy.

Smacznego