Sposób przygotowania:
Pieczony łosoś pod pierzynkąETAP 1:
Z łososia usuwamy ości (np. za pomocą pęsety. Są one dość grube i zazwyczaj tylko po jednej stronie, patrząc od kręgosłupa) i dzielimy na porcję. Lekko solimy i posypujemy pieprzem. Następnie całość polewamy sokiem z cytryny. Najlepiej zostawić na ok 15 min. (niekoniecznie)
ETAP 2:
Oliwką smarujemy naczynie. Układamy w nim łososia. Na każdą z nich posypujemy grubą warstwę cebuli i kopru (użyłam mrożonego).
ETAP 3:
Do naszej "pierzynki" musimy wymieszać śmietankę z 2 łyżeczkami chrzanu.
ETAP 4:
Na łosoś, który znajduje się już w naczyniu, polewamy (starając się, aby było równomiernie) przygotowaną "pierzynkę".
ETAP 5:
Piekarnik nagrzewamy do 190-200 stopni C. W stawiamy naczynie do piekarnika (oczywiście bez przykrycia).
Pieczemy ok. 20-25 min.
gusia1000