migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Łosoś pieczony z nutą pomarańczy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszna i kolorowa propozycja na lekki obiad. Pieczony łosoś w towarzystwie kolorowych dodatków z jogurtowym dipem.

Łosoś pieczony z nutą pomarańczy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łosoś pieczony z nutą pomarańczy

 

Sposób przygotowania:

Łosoś pieczony z nutą pomarańczy
Do miski wycisnąć sok z pomarańczy i włożyć do niego kawałki łososia. Odstawić na minimum 2 godzinki do lodówki. Z folii aluminiowej uformować dwa gniazdka na rybę. Kawałki łososia oprószyć z obu stron solą z pieprzem i ułożyć w folii aluminiowej. Na wierzchu posypać słodką papryką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20-30 minut.

W tym czasie przygotować sos jogurtowy i kolorowe dodatki. Jogurt wymieszać z dodatkiem soli ziołowej (do smaku) i odstawić.

Awokado obrać i usunąć pestkę, pokroić na drobne kawałki. Pomidorki pokroić na połówki lub ćwiartki.

Na talerzu ułożyć rukolę oraz pokrojone awokado i pomidorki, oprószyć delikatnie solą ziołową. Obok warzyw ułożyć pieczonego łososia razem z folią i jogurtowy sosa w pojemniczku.
Łosoś pieczony z nutą pomarańczy
Etap 1 Do miski wycisnąć sok z pomarańczy i włożyć do niego kawałki łososia.
Łosoś pieczony z nutą pomarańczy
Etap 2 Kawałki łososia oprószyć z obu stron solą z pieprzem i ułożyć w folii aluminiowej.
Łosoś pieczony z nutą pomarańczy
Etap 3 Na wierzchu posypać słodką papryką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20-30 minut.
Łosoś pieczony z nutą pomarańczy
Etap 4 Jogurt wymieszać z dodatkiem soli ziołowej (do smaku) i odstawić.

Tagi:

beza awokado bezy