umbr4

umbr4

Kucharz
[Przepisów: 14]

Pieczony łosoś z ryżem i gotowanymi warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pieczony łosoś to bardzo szybka, bezproblemowa w wykonaniu oraz smaczna i zdrowa propozycja na obiad.

Pieczony łosoś z ryżem i gotowanymi warzywami

Składniki:

Pieczony łosoś z ryżem i gotowanymi warzywami

 

  • Potrzebne składniki:
  • Łosoś (w moim przypadku 400 g)
  • Ryż (1 szklanka 200 ml)
  • Warzywa wedle uznania (Ja użyłam mrożonych: marchew, kalafior i brokuły)
  • Pół cytryny
  • Przyprawy: sól, zioła prowansalskie, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany, imbir
  • 1/3 kostki margaryny

 

Sposób przygotowania:

Pieczony łosoś z ryżem i gotowanymi warzywami
Wsypujemy ryż do szklanki a następnie do rondelka. Zalewamy go dwoma szklankami wody i solimy. W tych proporcjach będzie smakował najlepiej i zawsze Nam wyjdzie. Gotujemy. Do drugiego rondelka wsypujemy bukiet warzyw (brokuły, marchew, kalafior), dolewamy wody i także gotujemy. Filety myjemy i kładziemy na deskę skórą do dołu. Na początku sypiemy sól i wcieramy. Następnie posypujemy pieprz z czosnkiem i także wcieramy.Dodajemy paprykę. Na sam koniec sypiemy zioła prowansalskie i imbir. Delikatnie wklepujemy.W plasterki kroimy margarynę i kładziemy ją na rozgrzanej patelni. Jak się roztopi bierzemy łososia i układamy go na patelni skórą do dołu. Smażymy około 2-3 minuty. W międzyczasie szykujemy piekarnik - ustawiamy go na 200 st.C. Ja mam patelnie indukcyjną z firmy tefal, więc może ona zastąpić spokojnie naczynie żaroodporne. Jeśli takiej nie posiadamy posmarujmy delikatnie margaryną naczynie żaroodporne. Kiedy skóra ryby jest podsmażona, kładziemy plasterki cytryny na wierzch i wkładamy do piekarnika na 15 minut (ew. przekładamy całość do naczynia żaroodpornego) W tym czasie szykujemy ryż, warzywa, wstawiamy wodę na herbatę :) Po 15 minutach układamy wszystko na talerzu i możemy jeść :) Ja dodatkowo zrobiłam sos czosnkowy. Smacznego !