Sposób przygotowania:
Pieczony łosoś z ryżem i gotowanymi warzywami
Wsypujemy ryż do szklanki a następnie do rondelka. Zalewamy go dwoma szklankami wody i solimy. W tych proporcjach będzie smakował najlepiej i zawsze Nam wyjdzie. Gotujemy. Do drugiego rondelka wsypujemy bukiet warzyw (brokuły, marchew, kalafior), dolewamy wody i także gotujemy. Filety myjemy i kładziemy na deskę skórą do dołu. Na początku sypiemy sól i wcieramy. Następnie posypujemy pieprz z czosnkiem i także wcieramy.Dodajemy paprykę. Na sam koniec sypiemy zioła prowansalskie i imbir. Delikatnie wklepujemy.W plasterki kroimy margarynę i kładziemy ją na rozgrzanej patelni. Jak się roztopi bierzemy łososia i układamy go na patelni skórą do dołu. Smażymy około 2-3 minuty. W międzyczasie szykujemy piekarnik - ustawiamy go na 200 st.C. Ja mam patelnie indukcyjną z firmy tefal, więc może ona zastąpić spokojnie naczynie żaroodporne. Jeśli takiej nie posiadamy posmarujmy delikatnie margaryną naczynie żaroodporne. Kiedy skóra ryby jest podsmażona, kładziemy plasterki cytryny na wierzch i wkładamy do piekarnika na 15 minut (ew. przekładamy całość do naczynia żaroodpornego) W tym czasie szykujemy ryż, warzywa, wstawiamy wodę na herbatę :) Po 15 minutach układamy wszystko na talerzu i możemy jeść :) Ja dodatkowo zrobiłam sos czosnkowy. Smacznego !