Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Pieczony schab na kanapki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszna domowa wędlina, samo zdrowie

Pieczony schab na kanapki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczony schab na kanapki

 

  • 1,5 kg schabu w kawałku, bez kości
  • 4ząbki czosnku
  • 1 łyżka tymianku
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej

 

Sposób przygotowania:

Pieczony schab na kanapki
Szynkę umyć, osuszyć, natrzeć solą, umieścić w garnku lub metalowej misce. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, natrzeć mięso, posypać je tymiankiem i pieprzem. Przykryć i schować na noc do lodówki. Na drugi dzień mięso obsmażyć na dużym ogniu, na oleju, z obu stron aby zamknąć pory. Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia, szczelnie zawiązać i piec ok. godziny w 200st. Po wyjęciu z piekarnika rozciąć worek i pozostawić do ostudzenia w sosie własnym. Dopiero jak szynka będzie całkiem zimna, pokroić w plasterki i podawać na kanapki jako wędlina. Sos powstały podczas pieczenia schować do pojemniczka i zamrozić. Można wykorzystać później do gulaszu lub sosu do pulpetów.
Pieczony schab na kanapki
Szynkę umyć osuszyć natrzeć solą umieścić w garnku lub metalowej misce
Pieczony schab na kanapki
Czosnek obrać przecisnąć przez praskę natrzeć mięso posypać je tymiankiem i pieprzem Przykryć i schować na noc do lodówki
Pieczony schab na kanapki
Na drugi dzień mięso obsmażyć na dużym ogniu na oleju z obu stron aby zamknąć pory
Pieczony schab na kanapki
Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia szczelnie zawiązać i piec ok godziny w 200st