patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 650]

Pieczony schab w cebuli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealne mięso pieczone w czerwonej cebuli. Pyszny schab, soczysty, a zarazem delikatny. Podaję go zarówno na ciepło jak i na zimno np z chrzanem.

Pieczony schab w cebuli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczony schab w cebuli

 

  • 10 plastrów schabu
  • 4 cebule czerwone
  • 3 łyżki prażonej cebuli
  • 100 ml wody

Marynata

  • 50 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki wegety
  • 2 łyżki czerwonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka pieprzu

Sposób przygotowania:

Pieczony schab w cebuli
Mięso myję. Plastry mięsa rozbijam dokładnie. W miseczce łącze składniki marynaty. Każdy plaster dokladnie nacieram. Cebulę obieram i kroję w piórka. W naczyniu żaroodpornym układam plastry mięsa a następnie cebulę czerwoną i prazoną. Powtarzam czynność do wykończenia składników. Na koniec podlewam wodą. Piekę w piekarniku ok 70 min w 180 stopniach. Smacznego.
Pieczony schab w cebuli
W miseczce łącze dokładnie wszystkie składniki marynaty.
Pieczony schab w cebuli
Mięso nacieram z obu stron przyprawami.
Pieczony schab w cebuli
Przekładam do naczynia żaroodpornego a następnie posypuję czerwoną cebulą.
Pieczony schab w cebuli
Następnie posypuję prażoną cebulką. Podlewam wodą. Piekę.