Sposób przygotowania:
Schab pieczony w cydrze
Schab myjemy, wkładamy do zamykanego pojemnika, tak żeby schab nie przeszedł zapachami lodówki.Zalewamy mlekiem, Mięso ma być całe przykryte Zostawiamy w lodówce na 24 godziny żeby mięso zmiękło. Schab osuszany ręcznikiem papierowym.nacieramy solą i czerwoną czubrycą i zostawiamy w lodówce na 24-48 godzin. Na gorącym tłuszczu obsmażamy schab z każdej strony na złoto, potem mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na patelnię wkładamy pokrojoną w piórka cebulkę. Kiedy zmięknie zalewamy ją cydrem. Wszystko dusimy przez kilka minut żeby wypłukać z patelni cały smak. Jabłka myjemy,obieramy, kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i układamy je w naczyniu żaroodpornym razem ze schabem, mięso zalewany cydrem z cebulą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do160 stopniach przez 1,5 godziny. po wyjęciu z piekarnika mięso zostawiamy na kilka minut, żeby odpoczęło, Można je przykryć folią aluminiową. sos z cydru przelewamy wraz z cebulą i jabłkiem do rondelka i blendujemy. Gotujemy chwilę, żeby sos odparował i zgęstniał. w razie potrzeby podbijamy mąką.