MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Schab pieczony na paprykowych ziemniaczkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Te paprykowe ziemniaczki robię często na obiad odkąd wypróbowałam przepis. Tym razem upiekłam razem na nich schab w plastrach - bardzo pyszny pomysł na obiad.

Schab pieczony na paprykowych ziemniaczkach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Schab pieczony na paprykowych ziemniaczkach

 

Sposób przygotowania:

Schab pieczony na paprykowych ziemniaczkach
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy na ćwiartki lub mniejsze kawałki (jeśli są duże). Dolewamy do nich olej i wsypujemy przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek ziemniaka pokryty był marynatą. Odstawiamy na 20 minut. W tym czasie schab kroimy na około 1-1,5cm plastry, lekko rozbijamy tłuczkiem. Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ziemniaki, a pozostałym z przyprawami tłuszczu nacieramy każdy plaster schabu z obu stron. Układamy je na ziemniakach i cebuli. Całość przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy przez godzinę w 180 stopniach, po tym czasie zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze 10-15 minut (do ładnego zrumienienia ziemniaków i mięsa).
Schab pieczony na paprykowych ziemniaczkach
W brytfannie rozkładamy zamarynowane ziemniaki
Schab pieczony na paprykowych ziemniaczkach
Na ziemniakach układamy cebule (jeśli nie daliśmy ich do ziemniaków w marynacie) i schab
Schab pieczony na paprykowych ziemniaczkach
Po godzinie zdjemujemy folię alumionową i dopiekamy do zrumienienia