edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

SUPERPRZEPIS

Pasztet z pieczarek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Delikatny pieczarkowy pasztet nie tylko wspaniale smakuje, ale również dobrze się prezentuje. Z powodzeniem może zagościć na wielkanocnym stole obok (lub nawet zamiast) mięsnego pasztetu.

Pasztet z pieczarek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pasztet z pieczarek

SKŁADNIKI:

  • 1 kg pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 5-6 łyżek wody
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka mielonego siemienia złocistego
  • kilka łyżek siekanej natki
  • sól
  • pieprz
  • 6 dużych jajek

DODATKOWO:

Sposób przygotowania:

Pasztet z pieczarek

1.

Pasztet z pieczarek
Do pokrojonych pieczarek dodać posiekaną cebulę i czosnek.

Pieczarki oczyścić, pokroić, wrzucić na rozgrzany olej, smażyć do całkowitego odparowania płynu. Pod koniec dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, razem przesmażyć.

2.

Pasztet z pieczarek
Pieczarki i cebulę smażyć do całkowitego odparowania płynu.

Kiedy płyn całkowicie odparuje, a cebula się zeszkli, odstawić do wystudzenia.

3.

Pasztet z pieczarek
Przez maszynkę przepuścić przestudzone pieczarki i płatki owsiane.

Płatki owsiane wymieszać z wodą, odstawić na chwilkę. Pieczarki i zwilżone płatki przepuścić przez drobne sitko maszynki.

4.

Pasztet z pieczarek
Do zmielonych pieczarek dodać pozostałe składniki oprócz białek.

Do zmielonej masy dodać tymianek, siemię, natkę, żółtka jaj, oraz sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać.

5.

Pasztet z pieczarek
Ubite białka wymieszać z masą.

Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą pieczarkową.

6.

Pasztet z pieczarek
Masę przełożyć do przygotowanej foremki.

Całość przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką owsianą foremki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.

7.

Pasztet z pieczarek
Pasztet można zjeść na ciepło lub wyjąć z foremek i wystudzić.

Po wystudzeniu schłodzić w lodówce, choć smakuje również na ciepło, bezpośrednio po upieczeniu.