Sposób przygotowania:
Pasztet z pieczarek1.
Pieczarki oczyścić, pokroić, wrzucić na rozgrzany olej, smażyć do całkowitego odparowania płynu. Pod koniec dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, razem przesmażyć.
2.
Kiedy płyn całkowicie odparuje, a cebula się zeszkli, odstawić do wystudzenia.
3.
Płatki owsiane wymieszać z wodą, odstawić na chwilkę. Pieczarki i zwilżone płatki przepuścić przez drobne sitko maszynki.
4.
Do zmielonej masy dodać tymianek, siemię, natkę, żółtka jaj, oraz sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać.
5.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą pieczarkową.
6.
Całość przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką owsianą foremki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.
7.
Po wystudzeniu schłodzić w lodówce, choć smakuje również na ciepło, bezpośrednio po upieczeniu.