BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Rolady schabowe ze szpinakiem i mozzarellą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne rolady ze schabu, nadziane smacznym szpinakiem z dodatkiem sera mozzarelli smakują wyśmienicie.

Rolady schabowe ze szpinakiem i mozzarellą

Składniki:

Rolady schabowe ze szpinakiem i mozzarellą

 

  • schab około 600 g, pokroić na kotlety,
  • Marynata;
  • olej 4 łyżki,
  • sos sojowy 2 -3 łyżki,
  • czosnek 2 ząbki,
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka,
  • pieprz ,sól do smaku,
  • Ponadto;
  • szpinak 450 g,
  • czosnek 2 ząbki,
  • bazylia 1 łyżeczka,
  • sól, pieprz do smaku,
  • mozzarella w kulce,
  • bułka tarta + 2 łyżki mąki wymieszać razem do panierowania,
  • jajka 3 szt,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Rolady schabowe ze szpinakiem i mozzarellą
Schab pokroić na plastry, opłukać wysuszyć ręcznikiem papierowym.

Zrobić marynatę z oleju, sosu sojowego czosnku, ziół prowansalskich oraz pieprzu i soli. Natrzeć nim kotlety i zostawić w chłodnym miejscu do 2 godzin.

Szpinak rozmrozić odcisnąć nadmiar wody. Podsmażyć na maśle dodając przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylie, pieprz i soli do smaku.

Kotlety wyjąc rozłożyć, na każdym kotlecie rozsmarować szpinak, nałożyć po grubszym plasterku mozzarelli, zwinąć.

Następnie obtaczać w jajku oraz panierować bułce tartej z dodatkiem mąki.

Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.

Podajemy z ziemniakami oraz surówką lub z tym kto co lubi.