paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Pstrąg tęczowy w porach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smażony pstrąg tęczowy bez panierki podany z porem i selerem wymieszanymi z ziarnami. Lekkie nie tuczące danie które jest bardzo łatwo przygotować.

Pstrąg tęczowy w porach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pstrąg tęczowy w porach

 

  • pstrąg tęczowy filet 2 kawałki
  • sól morska do smaku
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • por biała część 1 szt
  • seler korzeń 1/3 szt
  • masło 1 łyżka
  • ziemię lniane ziarna 1 łyżeczka
  • pestki słonecznika 1 łyżka
  • sezam biały 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek do smażenia

Sposób przygotowania:

Pstrąg tęczowy w porach
Seler obrać i opłukać, zetrzeć na tarce do jarzyn. Białą część pora opłukać i pokroić w plasterki.

Warzywa podsmażyć na maśle do miękkości, doprawić do smaku przyprawami.

Do warzyw dodać ziarna i razem wymieszać. Pstrąga tęczowego opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na oliwie, przełożyć na talerze.

Na rybę wyłożyć mieszankę z pora, selera i ziaren. Od razu podawać.
Pstrąg tęczowy w porach
Pstrąga tęczowego opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem
Pstrąg tęczowy w porach
Seler obrać i opłukać, zetrzeć na tarce do jarzyn. Białą część pora opłukać i pokroić w plasterki
Pstrąg tęczowy w porach
Rybę usmażyć na oliwie, przełożyć na talerze.
Pstrąg tęczowy w porach
Warzywa podsmażyć na maśle do miękkości, doprawić do smaku przyprawami.