Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Schab z morelami na kanapki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Delikatny, mięciutki pieczony schabik nadziany suszonymi morelami. Doskonale smakuje jako wędlina na kanapce, ale też można go podać na ciepło do obiadu.

Schab z morelami na kanapki

Składniki:

Schab z morelami na kanapki

 

  • 70 dkg wieprzowego schabu bez kości
  • ok. 15 suszonych moreli
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • sól ziołowa do smaku
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy grill klasyczny
  • 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • 7 łyżeczek oleju
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu

Sposób przygotowania:

Schab z morelami na kanapki

Etap 1

Schab z morelami na kanapki
Umyty i osuszony schab nadziany suszonymi morelami.

Schab umyć, osuszyć. W środku mięsa zrobić ostrym nożem otwór, włożyć do niego suszone morele.

Etap 2

Schab z morelami na kanapki
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki.

Do miseczki przesypać wszystkie przyprawy i zioła, wlać olej, wymieszać.

Etap 3

Schab z morelami na kanapki
Nadziane mięso dokładnie pokryte przygotowaną marynatą.

Nadziane mięso dokładnie pokryć przygotowaną marynatą, przykryć folią spożywczą i odłożyć na noc do lodówki.

Etap 4

Schab z morelami na kanapki
Zamarynowane mięso przełożone do rękawa do pieczenia.

Na drugi dzień mięso przełożyć do rękawa do pieczenia razem z marynatą, zamknąć i ułożyć na blasze.

Etap 5

Schab z morelami na kanapki

Piec w 160 stopniach przez ok. 2 godziny. Upieczony schab ostudzić, następnie kroić w cienkie plastry. Podawać jako wędlinę na kanapki.