bryndzia

bryndzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 45]

Schab z morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Soczyste i aromatyczne mięso o lekko słodkawym posmaku nadziewane suszonymi morelami. Doskonale smakuję na zimno.

Schab z morelami

Składniki:

Schab z morelami

 

  • 1,6 kg schabu
  • 120 g suszonych moreli
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Schab z morelami
Schab myję, osuszam. W środku wzdłuż robię długim nożem nacięcie w które wpycham morele. Schab nacieram solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Tak przygotowane mięso odkładam w chłodne miejsce na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Schab wkładam do rękawa do pieczenia układam w naczyniu żaroodpornym, piekę w 180 stopniach przez 100 minut.

Studzę, kroję na porcję.

Tagi:

mięsa schab