BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Wieprzowe polędwiczki w sosie własnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Soczyste, delikatne mięsko polędwiczek wieprzowych, przygotowałam w sosie własnym podałam z kluskami oraz kapustą.

Wieprzowe polędwiczki w sosie własnym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wieprzowe polędwiczki w sosie własnym

 

  • polędwiczka wieprzowa 1,
  • cebula 1,
  • bulion 150 ml,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • papryka mielona ostra i słodka po szczypcie,
  • śmietana 30%. 30 - 50 ml,

Sposób przygotowania:

Wieprzowe polędwiczki w sosie własnym
Wieprzową polędwiczkę oczyszczamy, myjemy, następnie kroimy w plastry. Plastry delikatnie rozbijamy dłońmi, oprószamy odrobiną soli i pieprzu. Następnie na patelni z grubym dnem rozgrzewamy masło, dodajemy obraną, pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażymy do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli wkładamy plastry polędwiczki, obsmażamy z każdej strony. Podlewamy bulionem i dusimy na lekkim ogniu do miękkości. Na końcu dodajemy śmietanę, rozprowadzamy ją i podgrzewamy jeszcze około 5 minut.

Doprawiamy do smaku według własnego uznania.
Wieprzowe polędwiczki w sosie własnym
Polędwiczkę kroimy w plastry, rozbijamy dłońmi i oprószamy przyprawami
Wieprzowe polędwiczki w sosie własnym
Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy masło , dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do zeszklenia. Wkładamy plastry polędwiczki , obsmażamy z każdej strony
Wieprzowe polędwiczki w sosie własnym
Całość podlewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu do miękkości