Sposób przygotowania:
Schab morelami nadziany
Dokładnie umyty schab, osuszamy. Następnie mięso kładziemy na folii aluminiowej i przyprawiamy z każdej strony solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem oraz słodką papryką. Całość szczelnie owijamy w folię i wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia w schabie za pomocą ostrego noża robimy nacięcie, w które ciskamy suszone morele. Tak nafaszerowane mięso wkładamy do rękawa do pieczenia. Na górze schabu układamy kawałki masła. Do rękawa wkładamy kilka ząbków czosnku - jego ilość zależy od tego jak bardzo go lubimy. Rękaw zawiązujemy z obu stron. Robimy 3-4 dziurki np. za pomocą wykałaczki.
Wkładamy do nagrzanego do 200 st piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 st i pieczemy 75 minut.
Upieczony schab odstawiamy na kilka minut. Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Powstały sos można zagęścić i polać schab przed podaniem.
Następnego dnia w schabie za pomocą ostrego noża robimy nacięcie, w które ciskamy suszone morele. Tak nafaszerowane mięso wkładamy do rękawa do pieczenia. Na górze schabu układamy kawałki masła. Do rękawa wkładamy kilka ząbków czosnku - jego ilość zależy od tego jak bardzo go lubimy. Rękaw zawiązujemy z obu stron. Robimy 3-4 dziurki np. za pomocą wykałaczki.
Wkładamy do nagrzanego do 200 st piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 st i pieczemy 75 minut.
Upieczony schab odstawiamy na kilka minut. Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Powstały sos można zagęścić i polać schab przed podaniem.
BozenaMatuszczyk
misia5
Netka
Czekoladka 2
misia5
lukrowanepierniczki