SUPERPRZEPIS

Schab morelami nadziany

  • 6
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Schab morelami nadziany Więcej zdjęć (12)

Dla odmiany zamiast śliwek schab nadziałam morelami. Wyszedł pyszny i bardzo soczysty. Dodatkowy aromat zyskał dzięki kilku ząbkom czosnku. Tak przygotowany będzie idealny na obiad lub jako dodatek na pieczywo.

Składniki:

Schab morelami nadziany

 

Sposób przygotowania:

Schab morelami nadziany
Dokładnie umyty schab, osuszamy. Następnie mięso kładziemy na folii aluminiowej i przyprawiamy z każdej strony solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem oraz słodką papryką. Całość szczelnie owijamy w folię i wkładamy na noc do lodówki.

Następnego dnia w schabie za pomocą ostrego noża robimy nacięcie, w które ciskamy suszone morele. Tak nafaszerowane mięso wkładamy do rękawa do pieczenia. Na górze schabu układamy kawałki masła. Do rękawa wkładamy kilka ząbków czosnku - jego ilość zależy od tego jak bardzo go lubimy. Rękaw zawiązujemy z obu stron. Robimy 3-4 dziurki np. za pomocą wykałaczki.

Wkładamy do nagrzanego do 200 st piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 st i pieczemy 75 minut.

Upieczony schab odstawiamy na kilka minut. Podajemy z dowolnymi dodatkami.

Powstały sos można zagęścić i polać schab przed podaniem.
Schab morelami nadziany
Schab dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
Schab morelami nadziany
Położone na folii mięso przyprawiamy z każdej strony
Schab morelami nadziany
Przyprawione mięso szczelnie owijamy w folię i schładzamy w lodówce
Schab morelami nadziany
Następnego dnia w schabie ostrym nożem robimy nacięcie
Schab morelami nadziany
W nacięcie wkładamy morele
Schab morelami nadziany
Nadziany schab wkładamy do rękawa do pieczenia i układamy na nim kawałki masła
Schab morelami nadziany
Rękaw zawiązujemy z obu stron
Schab morelami nadziany
Pieczemy przez 75 minut w 160 stopniach
Schab morelami nadziany
Idealny dodatek na kanapki
Schab morelami nadziany
Doskonały na obiad na co dzień i od święta
Schab morelami nadziany
Genialny i na ciepło i na zimno